Rutes

Us presentem la darrera ruta feta pels socis veterans de l’associació;

A finals del propassat mes de maig tres membres de l’Associació Recircula, als quals s’hi va afegir un quart amic procedent de Sanabria, vam fer un petit circuit en bicicleta de set dies per terres castellanes, tot seguint un itinerari à travès d’algunes comarques de Palència, Valladolid, Zamora i Àvila. Ateses les dificultats per viatjar amb les bicicletes per mitjans de transport públics des de Barcelona perquè Renfe no admet viatgers ciclistes en els trens de llarg recorregut, el viatge fins el punt de sortida i arribada, càmping de Cubillas de Santa Marta (Valladolid), el vàrem fer amb furgoneta.

Primera etapa (45 km): Cubillas de Santa Marta (Valladolid) – Villarramiel (Palencia), passant per Ampudia, Villerías de Campos, etc., enmig del paisatge característic de Tierra de Campos (rasses i petites valls).

Segona etapa (55 km) Villarramiel –Medina de Río Seco – Urueña (Valladolid). La primera part de l’etapa segueix la vía verda del Canal de Campos, un camí fressat per al que és recomenable roda més aviat gruixuda. De Medina a Urueña, passant per Villabrágima, van tornar a agafar una carretera comarcal. La dificultat més gran és la pujada a Urueña, al voltant dels 2 km.

Tercera etapa (80 km) Urueña- San Cebrián de Mazote- Tiedra- Toro (Zamora)- Urueña. Com a la resta d’etapes, la major part del recorregut és pla, tret de les pujades i baixades a San Cebrián i Tiedra.

Cuarta etapa (49 km) Urueña- Torrelobatón – Tordesillas. La carretera, no gaire transitada, és fonamentalment descendent.

Cinquena etapa (30 km) Tordesillas – La Seca – Medina del Campo. Perfil semblant als anteriors, a travès de la comarca dels vins blancs de Rueda.

Sisena etapa (70 km) Medina del Campo- Madrigal de las Altas Torres- Medina del Campo. Etapa totalment plana, a la qual el vent, quan bufa, pot afegir-hi una mica de dificultat.

Setena etapa (85 km) Medina del Campo- Serrada- Valladolid- Cubillas de Santa Marta (per la carretera de Valoria la Buena). La segona part de l’etapa, a mesura que s’acosta a Valladolid, augmenta el trànsit. Hi ha una alternativa per tal d’evitar la carretera de Valoria (hi ha una forta pujada de 3 km i després un tram de 2 km de carretera molt atrotinada), tot seguint l’antiga carretera de Valladolid a Burgos, que passa paral·lela a l’autovia. També hi ha la posibilitat de fer combinacions amb els trens regionals (admeten  bicicletes) entre Medina del Campo, Valladolid i Cubillas.

Es tracta d’un recorregut interessant sobretot pel paisatge, per l’art (arquitectura romànica i museus), pels pobles i pel plaer mateix de pedalejar

Les carreteres comarcals, provincials i locals estan en bon estat i no son gaire transitades. No hi ha grans desnivells al llarg del circuit, predomina el terreny pla amb pujades i baixades als pobles que poques vegades superen els 2 km. Una altra dificultat pot ser el vent que, a vegades, bufa fort a les rasses.

És un circuit apte per a tothom amb una mica de preparació. No hi ha grans distàncies entre poblacions, encara que no a tots els pobles hi ha la possibilitat d’aprovisionament i d’allotjament.